Ponovno otvaranje muslimanskih umova

32,00 KM

Nema na zalihi

Kategorija:
Platite sigurno

“Mustafa Akyol gaji otvoren odnos prema islamskoj tradiciji iz koje potiče. Za njega je tradicija nešto u šta se ne stupa kao u muzej, već kao u živi vrt, ali kojem se uvijek ima nešto dodati, gdje se uvijek kao vrijedan baštovan ima nešto plijeviti. Autor nastoji starome dodati novo na način da u tradiciji pronalazi ono što je živo i dodaje mu novi život iz svoje savremenosti. Kada govori npr. o Averroesu (Ibn Rušdu), on govori o ilmu ili velikom znanju koje karakterizira velike islamske epohe. Islamski klasični mislioci kojima se Akyol vraća, oživljavajući ih, bili su svjesni da Kur’an otvara kako vrijeme vjere tako i vrijeme znanja (ilum). A to dvoje je kao dva krila ptici kojima ona uspješno leti. Zapravo, Akyol je svjestan da se ilumom pomaže i oživljava tradicija, a tradicijom čuva ilum. Akyol se ne sklanja ustranu od važnih pitanja naše savremenosti. On pomaže svojim čitateljima da pristupe plodonosnom spajanju današnjih i bivših horizonata znanja, kulture, filozofije… Postupajući tako, autor ne izaziva kultur(al)ne konflikte, već ih, zapravo, raz/rješava. Zato je ova knjiga svojevrsna podrška klasičnom znanju ili ilumu. I zato su Akyolova djela svježa, nova i rado čitana danas.”

ENES KARIĆ, profesor tumačenja Kur’ana na Fakultetu islamskih nauka, Univerziteta u Sarajevu

“Mnogo više od odbrane tolerancije i razuma, knjiga Ponovno otvaranje muslimanskih umova vodi svoje čitaoce na jedno uistinu ugodno i prosvjetljujuće putovanje kroz islamsku teologiju i pravo. Akyol je brilijantno duhovito i rječito, napisao knjigu neporecive postojanosti i snage argumenta. Ova knjiga bi trebala biti obavezna literatura za svakog ozbiljnog studenta islama ili muslimanskog svijeta.”

KHALED ABOU EL FADL, ugledni profesor prava, Pravni fakultet, Univerzitet Kalifornija, Los Angeles, UCLA

“Dobro obrazložen i širok podsjetnik na ono što su islam i njegova kultura predstavljali u proteklih četrnaest stoljeća… kako bismo živjeli zajedno racionalno, slobodno i prihvaćali jedni druge sada i u bliskoj budućnosti.”

CHARLES E. BUTTERWORTH, emeritus profesor političke filozofije, Univerzitet Maryland, Colege Park

“Pravovremen i snažan podsjetnik da se univerzalne vrijednosti poput tolerancije, slobode i jednakosti mogu izvesti iz temeljnih tekstova islama.”

ASMA AFSARUDDIN, profesorica islamskih nauka na Univerzitetu Indiana, Boomington

Težina 400 g
Autor

Godina

Uvez

ISBN

9789958306082

Broj stranica

312

Brand

Buybook

Scroll to Top