Studije o islamskoj civilizaciji: Muslimanski doprinos renesansi

25,00 KM

Kategorije: ,

Ova knjiga predstavlja odličan pokušaj da se ispravi pogrešna slika o islamu i da se ponovo predstave historijske istine o “zlatnom dobu” koje je utrlo put islamskoj renesansi i, uz to, renesansi Zapada.

Ova knjiga je obavezno štivo za naučnike i studente, ali i za šire čitateljstvo, budući da pokazuje kakvu su civilizaciju muslimani stvorili, te otkriva njene zaboravljene i dugo zapostavljene doprinose zapadnoj civilizaciji.

Ahmed Essa je univerzitetski profesor koji je u periodu od 1967. do 1991. predavao multikulturološku literaturu i kreativno pisanje na Univerzitetu u Nevadi. Bio je poznat po svom ekspertskom poznavanju afričke i bliskoistočne literature, a njegovo iskustvo odrastanja u Južnoj Africi mu je ponudilo inspiraciju za kreativno pisanje. Prof. Essa je 1960. godine osnovao Društvo muslimana Sjeverne Nevade, koje danas broji nekoliko hiljada članova. Ahmed Essa je  umro 15. juna 2008. godine.

Othman Ali je kanadski professor bliskoistočnih studija. Trenutno predaje na Odsjeku za historiju Salahuddinovog univerziteta u iračkom gradu Erbilu. Napisao je brojna djela o bliskoistočnoj historiji i politici, a poseban fokus interesovanja je usmjerio ka istraživanju društveno-političkih odnosa kurdske zajednice. Magistarsku tezu iz međunarodnih odnosa je odbranio na Univerzitetu Guelph u Kanadi, a doktorirao na Univerzitetu u Torontu. Od 1994. do 1998. je radio kao vanredni professor na Odsjeku za historiju i civilizaciju Univerziteta Ryerson u Torontu. Dr. Ali također predsjedava Kurdsko-turskim naučnim centrom u Erbilu.

Brand

CNS

Težina 305 g
Autor

Godina

Uvez

Scroll to Top