Studije o dimenzijama sunneta

20,00 KM

Kategorija:

Ovo djelo ima za cilj da nam prikaže samo dio tih kapaciteta uzornog života Božijeg Poslanika, s.a.v.s., i da nas potakne da svoje živote usklađujemo s njim kako bismo polučili u našim životima rezultate bar približne onima koje je u svom životu ostvario Muhammed, s.a.v.s.

Da bismo se kao muslimani što više okoristili uzornim životom Božijeg Poslanika, s.a.v.s., imamo obaveze koje prevazilaze vrijeme i prostor u kojem živimo, a koje se mogu svesti na sljedeće:

 1. temeljito upoznavanje sunneta;
 2. pravilno razumijevanje;
 3. dosljedno, istrajno i cjelovito primjenjivanje i
 4. vjerodostojno promoviranje i afirmiranje vrijednosti, vjerovanja, načela, znanja i iskustava koja su nam prenesena u sunnetu.
  IZVODI IZ RECENZIJE

  Knjiga Studije o dimenzijama sunneta prof. dr. Zuhdije Hasanovića predstavlja značajan doprinos razumijevanju sunneta kod nas. Autor, kroz različite dimenzije sunneta, odslikava cjelokupan spektar poslaničke riječi i djela koja je on emanirao i demonstrirao u svojoj dvadesettrogodišnjoj poslaničkoj misiji. Autor, koristeći relevantnu literaturu i najmjerodavnije autore koji su o tome pisali, na jedan znalački i, znanstveno korektan način, približava nam sve dimenzije sunneta koje bi trebali shvatiti na pravilan način i, time, izbjeći pogrešna shvatanja koja su uprisućena u posljednje vrijeme i kod nas i u svijetu. Ono što posebno imponira u ovom djelu jeste autorova objektivnost i izbjegavanje svake vrste pristrasnosti, pa nam navodi i citira dijametralno različite stavove i mišljenja, ne želeći izostaviti niti devalvirati ni jedno od njih, kako bi dobili sasvim jasnu sliku različitih pristupa pojedinim dimenzijama sunneta.

  prof. dr. Šefik Kurdić

  ***

  Nikad ranije na prostorima Bosne i Hercegovine pa i šire nije bilo više rasprave o tome šta je to sunnet a šta bid’at, šta je suština a šta forma našeg ibadeta, šta je ispravnije i je li ono što je drukčije od moje prakse ikako ispravno, kao što je to u ovo naše postratno vrijeme. Skoro svi kažu da im je izvor i dokaz njihovih stavova Kur’an i Hadis, međutim u praksi vidimo mnogo toga različitog, što nije bila slika u vrijeme ashaba, r.a., i prvih odabranih generacija. Kao jedan od izlaza iz situacije u koju smo zapali jeste i iščitavanje knjige prof. dr. Zuhdije Hasanovića Studije o dimenzijama sunneta u kojoj on nudi rješenje, vraćajući nas ponovo na čisti izvor Poslanikove, s.a.v.s., prakse, sunneta, kao drugog i nezaobilaznog izvora naše vjere.

  prof. dr. Fuad Sedić

Brand

CNS

Težina 300 g
Autor

Uvez

Scroll to Top