Slabljenje islamske civilizacije i njena obnova

15,00 KM

Kategorija:

Knjiga predstavlja pokušaj da se razumije odsustvo psihološke i emocionalne dimenzije u islamskom odgojnom diskursu prema djetetu, kako bi to nilo matrica inicijativnosti i relativnosti u njegovoj psihološkoj i emocionalnoj izgradnji. Ona je također pokušaj da se razaznaju kulturološke i intelektualne silnice koje su dovele do nazatka i deformacije kako bi se dokučilo na koji način zajednica može prevladati ovaj nedostatak.

***

Uprkos uzvišenoj i veličanstvenoj snazi vjere u jednog Boga, koju islam svesrdno promovira, zaostavština starih tradicija i kultura, slijepo slijeđenje i filozofija transformirali su muslimansko političko vođstvo u tribalizam i šovinizam i tako kontaminirali kulturu islama.

***

Jednom kada se probudi svijest intelektualaca, mislilaca i reformatora o važnosti djeteta i porodice, kada otpočnu nužne aktivnosti unapređenja i usavršavanja pefdagoških koncepata i metoda, umnože se kvalitetne studije iz ovih oblasti i počne se štampati izdavati takva literatura – tada će promjena biti moguća.

***

Ključ pokretanja promjene nalazi se duboko ukorijenjen u dušama i svijesti roditelja, koji imaju od Boga datu sklonost ka zaštiti vlastitog potomstva i težnju da svojoj djeci obezbijede što bolje uslove za život. U iskonskoj brizi roditelja leži ogroman odgojni potencijal, koji je potrebno iskoristiti i pravilno usmjeriti.

***

Brand

CNS

Težina 316 g
Dimenzije 21 cm
Autor

Godina

Uvez

ISBN

9789926471019

Broj stranica

271

Scroll to Top