Prava istina o psihijatriji : Kako zaustaviti planetarnu epidemiju uzimanja psihofarmaka

23,00 KM

Nema na zalihi

Platite sigurno

Koliko je psihijatrija agentura marketinga farmaceutskih tvrtki? Jesu li farmaceutske tvrtke kolonizirale područje mentalnog zdravlja što za posljedicu ima jedinstveni povijesni eksperiment planetarne epidemije uzimanja psihofarmaka? Psihijatar dr. Robert Torre javno je postavio ova pitanja u feljtonu objavljenim u dnevnim novinama pod naslovom „Prava istina o psihijatriji“.

Reakcije su bile burne. Djelomično razočaran što njegova kritika nije shvaćena kao legitimna dekonstrukcije potrošene psihijatrijske paradigme u ime nadolazeće nove, već kao destrukcija psihijatrije kao takve, dr. Torre u knjizi završenoj nedugo nakon objavljivanja feljtona prvi put odgovara na reakcije na koje je naišao.

Kao u predgovoru kaže autor, „nažalost ni u feljtonima ni u knjizi nije iznesena nikakva ‘moja istina’ o psihijatriji. Riječ je o podosta konzistentnoj platformi kritičke psihijatrije koju posljednjih desetak godina zagovara cijela jedna struja anglo-saksonskih i skandinavskih psihijatara. Oni su aktualno razdoblje razvoja psihijatrijske struke, koje traje od konca osamdesetih godina, podvrgli kritici i proglasili potrošenim.“

Kritiku psihijatrije dr. Torre temelji na činjenici da je u posljednjih trideset godina bez pravih stručno-znanstvenih prodora došlo do dijagnostičke hiperinflacije „novotkrvenih“ psihičkih poremećaja čime je započeo proces psihijatrizacije do tada normalnog dijela pučanstva. Psihopatolško se u sve većoj mjeri približilo normalnome, i dovelo do medikalizacije pojedinih negativnih životnih stanja i osjećanja koja su sastavni dio ljudske egzistencije, koje od sada moramo „liječiti“, to jest otklanjati psihofarmacima i psihoterapijom.

Psihička normalnost počela je podrazumijevati ne samo odsustvo psihičkih poremećaja već i samih (pred)znakova psihičkih poremećaja. Širenje prostora „psihopatološkog“ na uštrb normalnog, uz istodobno inzistiranje na tezi da su psihički poremećaji zapravo „bolesti mozga“ učinila je psihijatriju podložnom manipulativnom uplivu farmaceutskih tvrtki.

Izlaz iz aktualne krize psihijatrije dr. Torre vidi u povratku na „zastarjeli“ bio-psiho-socijalni model „psihijatrije u zajednici“, uz puno uvažavanje zajednice, odnosno dostojanstva i ljudskosti osoba s različitim oblicima psihičke patnje. „Jer mi psihijatri ipak nismo vlasnici osoba s psihičkim poremećajima, oni nisu puki objekti našeg postupanja već partneri u zajedničkom kreiranju politike mentalnog zdravlja. U tom smislu oni moraju biti upoznati sa svim karakteristikama „usluga“ koji im nudimo.“

Dr. Robert Torre psihijatar je s višegodišnjim iskustvom rada s osobama sa problemom pijenja, kockanja, klađenja i zlouporabe droga, te autor je više knjiga iz područja psihijatrije ovisnosti.

Težina 300 g
Dimenzije 14,5 × 20,5 cm
Autor

Godina

Uvez

Broj stranica

159

ISBN

9789533133690

Brand

Profil

Scroll to Top