Zejnova svadba

“Zejnovu svadbu” Salih je objavio najprije u nastavcima 1964., prije svog najslavnijeg djela “Sezona seobe na sjever” (1966), a u jednom intervjuu objasnio je da je “Sezonu” počeo pisati tamo gdje je završio “Zejnovu svadbu”.

Svojim naslovom roman implicira da je riječ o opisu svadbenog veselja seoskog momka po imenu Zejn. Ali svako ko bi pomislio da je tu u fokusu ženidba glavnog junaka prevario bi se! Da je tako, ovaj briljantni tekst, koji tretira društveno stanje između tradicionalizma i modernizma, “između magije prošlosti i misterije sadašnjosti”, izgubio bi svoju jednistvenost i originalnost. Naprotiv, sve u njemu, uključujući brojne flashbackove i pažljivo raspoređene savršeno filmične scene, usmjereno je ka tome da prikaže odnose u tadašnjoj sudanskoj zajednici na pragu urbanizacije, njen mentalitet, njene nedoumice, napredovanje i istovremeno, njenu čvrstu vezu s tradicionalnom kulturom regije, uz simbolički maestralno prikazano mistično, sufijsko poimanje života pojedinca i cijele zajednice.

Lik Zejnov prikazan je , na prvi pogled, kao sušta suprotnost svom imenu (Ljepotan), s nizom fizičkih i psihičkih nedostataka, ali je apsolutno nezaboravan lik. Kvaliteti koje autor pripisuje junaku prikazujući ga kao jurodivca, mistično povezanim s natprirodnim silama, neumitno podsjećaju na hetoje mitova i legendi.

11,60 KM

Nema na zalihi

Težina 270 g
Dimenzije 19 × 12 cm
Autor

Uvez

ISBN

978-86-7102-529-4

Broj stranica

125

Godina

Scroll to Top