Uzroci Prvog svetskog rata

Priču o Prvom svjetskom ratu, jednom od ključnih događaja burnog XX vijeka, prate neslaganja historičara o njegovim uzrocima. Stotine knjiga i članaka objavljeno je o ovoj temi tokom proteklih decenija, hiljade dokumenata je otkriveno u arhivima i stavljeno historičarima na raspolaganje – a ipak ključna pitanja i dalje ostaju nerješena.

Ujedinjenje Njemačke i raspad Jugoslavije ponovo su postavili Prvi svjetski rat u centar političke i historiografske rasprave na prostoru bivše Jugoslavije. Gavrilo Princip je od heroja postao zločinac, Austrougarska od okupatora modernizator, a Srbija je od žrtve postala okupator. Van svake sumnje je da je politički i historiografski konsenzus o Prvom svjetskom ratu iz vremena zajedničke države južnih Slovena podložan reviziji. Problem nastaje ako je revizija motivisana političkim, a ne historiografskim razlozima, jer u tom slučaju analiza, slična ovoj koju je Annika Mombauer ponudila za Njemačku, za jugoslovenski prostor neće uskoro biti napisana.

29,10 KM

Kategorija: Oznaka:

Besplatna dostava za Sarajevo na narudžbe veće od 50KM

  • Bez rizika! Povrat novca garantujemo.
  • Brza dostava.
  • Sigurno plaćanje.
Platite sigurno

Opis

Studija Annike Mombauer organizovana je hronološki i počinje analizom kontroverzi nastalih na početku rata. Autorka zatim istražuje rasprave koje su uslijedile nakon Versajske mirovne konferencije, kao i one koje su bile aktuelne u međuratnom periodu. Mombauer posebnu pažnju posvećuje istraživanju njemačkog istoričara Fritza Fischera i debati koja je uslijedila kao reakcija na njegove teze o Njemačkoj kao glavnom krivcu za globalni sukob.

Dodatne informacije

Težina618 g
Dimenzije24 × 16 cm
Autor

Uvez

ISBN

978-86-7102-452-5

Broj stranica

226

Godina

Brand

Brand

Clio

Polis

Uzroci Prvog svetskog rata
29,10 KM
Scroll to Top