Umetnost i alternativa, ii izdanje

Drugo izdanje kultne knjige Milene Dragićević Šešić o periodu kulturnog preporoda koji je trajao sve do početka rata i raspada zemlje.

Šta je danas još alternativa? Da li je to pitanje izraza (forme), teme, mjesta, publike kojoj se umjetnik obraća? Pitanja alternative, njene transformacije, etabliranja, komercijalizacije, podjednako se mogu postavljati i u odnosu na umjetnost i umjetnika. Herojsko vrijeme prvih instalacija i performansa prilično je istrošeno. Televizijski reality programi sve više postaju svojevrsni programi bizarnih performansi u kojima se lična autentičnost potvrđuje kroz priče i glumatanje o sopstvenoj nacionalnoj i tradicionalnoj pripadnosti.

Knjiga “Umetnost i alternativa” Milene Dragićević Šešić koja je objavljena 1992. godine obuhvata i događaje od 9. marta 1991. i sa njima se završava. Autorka je knjigu dopunila poglavljem Odjeci, u kojem objavljuje najveći broj prikaza i rasprava koje je knjiga izazvala u smutnom ratnom proljeću 1992. godine, zaključivši ovo poglavlje fotografijom sa političkog performansa Žuta traka koji je najavio novi početak građanskog otpora kroz performativne akcije.

Autor

Uvez

ISBN

978-86-82101-46-8

Broj stranica

nn

Godina

Scroll to Top