Ugrađivanje straha

Dva državna službenika, govornik i majstor, prvi elegantan i slatkorječiv, drugi neotesan i mrzovoljan, pojavljuju se na vratima stana jedne samohrane majke koja živi sa svojim malim sinom. Pojavljuju se sa nalogom da ugrade u kuću strah, kao da je posrijedi plin, klima, kablovski internet ili neka slična uobičajena instalacija u svakom domaćinstvu.
Dijalozi, pridike o strahu i njegovoj poučnosti, ispresjecani pričama i slikovitim pripovjestima o tome kako je strah koristan za život, u osnovi su ovog dinamičnog romana, koji se po mnogim svojim karakteristikama, približava pozorišnom komadu.

Očigledno je da se radnja romana odvija u Portugalu, ali se ove lokalne odredbe vrlo lako prevazilaze, te pitanja koja nam Zinkova naracija postavlja uzdižu ovu priču na globalni nivo, odnoseći se na savremeno društvo uopšte. Roman govori o sadašnjosti, o tome šta se dešava ovdje i sada, o društvu u kome se strah širi sistematski, od kuće do kuće, od jedinke do jedinke, od građanina do građanina, koji šuti i prihvata. Prihvata, jer ne želi da se protivi napretku, jer je dobar i želi dobro svima nama. A ugrađivanje straha je patriotski cilj, nešto što će donijeti dobro svima. Doktrina, utjerivanje straha, ušutkivanje štampe, ušutkivanje čitalaca, ušutkivanje glava koje misle.

11,60 KM

Availability: Na zalihi

Težina 320 g
Dimenzije 19 × 12 cm
Autor

Uvez

ISBN

978-86-7102-496-9

Broj stranica

169

Godina

Ugrađivanje straha
11,60 KM

Availability: Na zalihi

Scroll to Top