TRINAEST MJESECI

Charles Frazier 1997. godine započeo je rad na svom debitantskom romanu Studengora u dobi od četrdeset šest godina. Na poticaj supruge Katherine dao je otkaz na fakultetu gdje je radio kao predavač i posvetio se isključivo spisateljskom radu. Pisao je sporo i mukotrpno nadajući se kako će njegovu knjigu kupiti barem desetak tisuća čitatelja – uglavnom američkih Južnjaka. No roman o ranjenome vojniku-dezerteru Konfederacijske vojske koji se odluči vratiti jedinoj pravoj ljubavi, postao je moderni klasik i prodao se u vrtoglavoj nakladi od četiri milijuna primjeraka, dok je ekranizirana Oscarom nagrađena verzija interes za djelo višestruko povećala.

Tijekom rada na Studengori bivši je profesor naišao na priču s kraja devetnaestog stoljeća o devedesetogodišnjem bijelcu koji je danima govorio isključivo na jeziku Indijanaca Čerokija te bio zatvoren u umobolnicu u Raleighu. Ova je zanimljiva zgoda poslužila kao temelj njegova novog djela, romana Trinaest mjeseci.
Djelo je ispričano glasom drevnog Willa Coopera, koji je u dobi od dvanaest godina kao siroče prodan u pleme Indijanaca Čerokija, gdje je očinsku figuru pronašao u plemenskom starješini Bearu, a dom među ljudima iz njegova plemena, razvijajući veze koje će oblikovati njegov karakter. Will s vremenom kupuje stotine hektara zemlje u svoje i Bearovo ime te, tada već kao državni senator, putuje u Washington, gdje se pokušava izboriti da pleme ne tjeraju sa zakonski kupljenog posjeda.

Glasom prepunim i humora i čežnje, Will će ispričati priču o cjeloživotnoj potrazi za domom, gladi za bogatstvom i pustolovinom, o ponovnom osovljavanju uništene kulture, te iznad svega, o neumornoj potrazi za strašću. I za ovaj su roman kupljena filmska prava, pa se uskoro možemo nadati i ekranizaciji. Ponovno u izboru urednika Zlatka Crnkovića, hrvatski prijevod djelo je Predraga Mavara, a naslovna ilustracija Nenada Martića

11,70 KM

Nema na zalihi

Autor

Godina

Uvez

ISBN

9.79E+12

Broj stranica

400

Scroll to Top