Smilje i sumpor – dva vojnička dnevnika 1916–1919

Knjiga “Smilje i sumpor” prati sudbine dvojice vršnjaka koji su mobilisani u čuvene đačke bataljone 1914–1915. godine i koji su, prolazeći kroz neka od najgorih iskustava Prvog svjetskog rata u Srbiji, bilježili svoje doživljaje u dnevnicima.

Do sada neobjavljeni dnevnici Dragoljuba Rankovića i Milutina Ristića dragocjeni su ne samo zato što su, brigom njihovih porodica, sačuvani u cjelini, već i zato što pokazuju različita lica i različite posljedice koje je Prvi svjetski rat imao za sasvim mlade ljude koji su se u njemu našli. Rat je Dragoljuba Rankovića ostavio invalidom u dvadeset i četvrtoj godini, dok je Milutina Ristića suočio sa prizorima stradanja koji su uticali na njegove odluke za vrijeme njemačke okupacije u Drugom svjetskom ratu.

15,50 KM

Danas, kada smo suočeni sa činjenicom da je veliki broj ličnih zapisa iz Prvog svjetskog rata nepovratno izgubljen, objavljivanje dnevnika se čini dvostruko važnim zadatkom. Prešavši iz okvira porodičnih historija u javni prostor, dnevnici ne pružaju samo uvid u život vojnika na Solunskom frontu ili u afričkim bolnicama nego pokreću i neka od ključnih pitanja za razumjevanje historije Prvog svjetskog rata. Koja su svjedočanstva, kada i zašto objavljena, a koja nisu? Kojim svjedocima i kakvim sjećanjima je dat glas? Kojim tekstovima je publika, u različitim periodima, poklanjala pažnju, a kojima nije? I koji su sve kriteriji imali ulogu u određivanju nekog svjedočanstva kao vrijednog izvora, uzbudljivog štiva ili istinite priče?

Brand

Clio

Klepsidra

Težina 410 g
Dimenzije 19 × 12 cm
Autor

,

Uvez

ISBN

978-86-7102-545-4

Broj stranica

280

Godina

Scroll to Top