SLUČAJ SMJEROKAZA

Priču o ubojstvu dr. Roberta Grovea, ne baš cijenjenog i ne baš uljudnog člana nastavničkog vijeća na oksfordskom Novom koledžu, koje se zbilo 1663. godine, ispričat će četiri njegova suvremenika i moguća svjedoka zločina. Svaki od njih u svoju će pripovijest unijeti vlastite predrasude, uplesti skrivene interese i pobude, istaknuti neke okolnosti, a ispustiti ili izokrenuti druge. Razloge tomu, kao i pravu istinu, autor romana Slučaj smjerokaza, Iain Pears, opčinjenim će čitateljima dozirati na kapaljku neumitno vodeći radnju konačnom i neočekivanom razrješenju tajne.
Marco da Cola, prepotentni Venecijanac, na pragu otkrića transfuzije krvi, tvrdi da po Engleskoj zapravo utjeruje dugove za svoga oca, poznatog trgovca. Jack Prestcott, sin prognanog izdajnika, izgubljen je u svijetu tlapnji i jedini mu je cilj, čini se, sprati ljagu s obiteljskog imena. John Wallis, paranoični kriptograf ponesen sklonošću k otkrivanju zavjera, o svemu ima svoju teoriju. Međutim, tek će povučeni antikvar Anthony Woods uspjeti pohvatati niti svih tajni i iz nesagledivog guštika laži i obmana iznjedriti smjerokaz koji upućuje na pravu i jedinu istinu. Sve četiri ispovijesti odaju začudnu fascinaciju pripovjedačâ mladom Sarom Blundy, služavkom ubijenog Grovea. U isključivo muškom svijetu Engleske sedamnaestog stoljeća ova bistra, prkosna, samosvjesna mlada žena, kroz opise četvorice potpuno različitih pripovjedača, prerasta u glavni lik romana kao vjesnica novog doba koje tek dolazi.
Prevođen, hvaljen i čitan širom svijeta kao jedini pravi nasljednik spisateljske erudicije Umberta Eca, Iain Pears će vas romanom Slučaj smjerkoaza održati budnima i kada je vrijeme za spavanje već odavno prošlo. Kroz timski prevodilački rad Martine Gračanin, Božice Jakovlev, Damira Biličića i Ane Sabljak oživjela su četiri različita glasa onako kako je to autor želio postići svojim rukopisom, a ilustracija na naslovnici Igora Kordeja izrađena prema izvornoj igraćoj karti iz sedamnaestog stoljeća podsjetit će vas na to da je istina ponekad varljiva kao i sreća.

11,70 KM

Nema na zalihi

Težina 1356 g
Autor

Godina

Uvez

ISBN

9.54E+09

Broj stranica

704

Scroll to Top