Sjene Radovoara

15,00 KM

Availability: Na zalihi

Kategorije: ,
Platite sigurno

Marloes Morshuis (r. 1970.) osvojila je djecu svojom prvom knjigom Kuhanje za cara (Koken voor de keizer). Njena druga avanturistička priča, Borealis, govori o ekološkim problemima i s oduševljenjem je primljena kao hladan eko-triler. Voli pisati uzbudljive priče koje djecu vode u drugi svijet – i istovremeno ih navodi da svoj svijet gledaju drugim očima. Sjene Radovara je njen treći i najbolji roman do sada – uvjerljiva distopija o društvenom sistemu zasnovanom na bodovanju. Vaše ponašanje određuje vaš rezultat, a taj je rezultat povezan i s privilegijama i ograničenjima.

Tinejdžerka Jona živi s roditeljima, bratom i bakom u sivom gradu Radovaru, u stambenom bloku poznatom pod nazivom Svjetlost Zvijezda. Pored svakih ulaznih vrata nalazi se tabla s bodovima koje je porodica stekla trudom, školskim uspjehom i društvenim ponašanjem. Svaka greška znači gubitak bodova.

U Svjetlosti Zvijezda bodovi određuju na kojem spratu živite, jeste li iznad ili ispod zemlje, kao i koliko vremena smijete provesti u gradskom parku. Jonina porodica je među najbržim penjačima, ali nju život u stambenom bloku sve više izluđuje.
Prilikom jednog nedozvoljenog izlaska van, ona upoznaje Kiliana, pobunjenika koji je u nekim starim tunelima ispod grada osnovao grupu Slobodni Radovar – sra, s ciljem rušenja sistema. Kilian ukazuje Joni na surovost vladajućeg režima i ona mu se u toj borbi pridružuje.

Ali, nijedna pobuna nije jednostavna.

Težina 334 g
Godina

Uvez

ISBN

9789958216312

Broj stranica

290

Sjene Radovoara
15,00 KM

Availability: Na zalihi

Scroll to Top