Pričaj im o bitkama, kraljevima i slonovima

21,00 KM

Kategorije: ,

Godine 1506. carigradski sultan poziva Michelangela – mladog, ali već čuvenog kipara – da projektuje most preko Zlatnog roga. Sultan mu nudi, osim ogromne novčane nagrade, obećanje o besmrtnosti, s obzirom na to da je nacrt Leonarda da Vincija odbijen.

Istražujući ljepotu i čuda Osmanskog Carstva te usput skicirajući i opisujući svoje dojmove, mladi kipar biva uvučen u spletke i dvorske intrige, istovremeno nastojeći da stvori svoje najveće arhitektonsko umjetničko djelo.

Pričaj im o bitkama, kraljevima i slonovima ― zasnovan na stvarnim historijskim fragmentima ― govori o tome zašto se pričaju priče, zašto se grade mostovi i kako se naizgled različiti dijelovi, posmatrani sa suprotnih strana civilizacije, mogu ogledati jedan u drugome.

„Historijski roman izuzetne ljepote.“

Publishers Weekly

“U svojoj jednostavnosti prelijepo istkana priča o sultanovom pozivu Maestru da sagradi most preko Zlatnog roga, savršeno je tempiran narativ koji doseže dramatičan rasplet… Énardova napeta proza tako brzo i ugodno teče kroz poglavlja (koja su zapravo više poput fragmenata) da čitalac poželi da se priča nikad ne završi.”

Irish Times

Brand

Buybook

Težina 192 g
Autor

Godina

Uvez

ISBN

9.79E+12

Broj stranica

136

Scroll to Top