Preispitivanje reforme u visokom obrazovanju: od islamizacije ka integraciji znanja

15,00 KM

Ovaj projekat reforme generalno predstavlja promjenu paradigme u perspektivi kojom upravljaju značajna razmatranja, uključujući i samu svrhu obrazovanja. On može zahtijevati reformiranje postojećih naučnih disciplina, izum novih, kao i djelovanje u skladu s trenutnim znanjem (ili znanjima) i diskursima ozbiljno uzimajući u obzir etičke i duhovne norme muslimanskoga društva, vodeća načela pod kojima ono djeluje i razvija se, a koja zauzvrat određuju ishodišnu osnovu njegove naravi i duhovnog identiteta. Umjesto da stvara podjele, reforma visokog obrazovanja prepoznaje pluralnost i raznolikost modernoga umreženog svijeta i teži ka tome da zamijeni jalove i uniformirane pristupe znanju širim i kreativnijim razumijevanjem stvarnosti u različitim podnebljima i različitim kulturama. Umjerenost, ravnoteža i učinkovita komunikacija glavne su osobine temeljne filozofije.

***

Institucije visokog obrazovanja ne idu ukorak sa savremenim svijetom i davno su prošli dani kada su bile istinski savremene. Postoji hitna „potreba da se izmijeni obrazovna paradigma“ jer se „cijeli svijet susreće s ekonomskim, tehnološkim, društvenim i ličnim izazovima kakvi nisu postojali u prošlosti“, a visoko obrazovanje jednostavno nije spremno suočiti se s tim izazovima.

***

Imamo veliku potrebu za razvijanjem ljudskog kapitala, promoviranjem kreativnosti, prilagodljivošću i imaginacijom; potreba za obrazovanjem koje će promovirati „razumijevanje kulture i uliti altruizam“, usmjeriti pažnju na vrijednosti, etiku i moralnu dimenziju znanja, te „promišljati dugoročno“.

***

Kralj je mrtav: „Islamizacija znanja“, kao i većina ideja, kreće dalje. Ona je bila proizvod svoga vremena i konteksta. Međutim, ostavila je naslijeđe: ako ništa, u artikulaciji briga o turobnom stanju muslimanske misli i obrazovanja, skretanju pažnje na eurocentričnu narav društvenih nauka i proglašavanju prvih principa. Idemo dalje s „integracijom znanja“. Neka dugo živi kralj. Nadamo se da je novi kralj propisno odjeven.

Brand

CNS

Težina 297 g
Dimenzije 21 cm
Autor

Godina

Uvez

ISBN

9789958022982

Broj stranica

253

Scroll to Top