Nevakat

Uz ime Antona Pavloviča Čehova – između ostalog, po pravilu, gotovo apodiktički neupitno, dakle i akademski unisono – stavlja se atribucija “klasik moderne drame”.

25,00 KM

Kategorije: ,

..Nakon što je mladost proveo po evropskim bojištima i dvorovima, glavni junak Agan Babunić vraća se u Bosnu, s namjerom da svoja iskustva sa Zapada primjeni u svom kraju. Zatiče nerazvijenu zemlju – iscrpljenu ratovima, s losom upravom; zaostalost, beznadje, puko prezivljavanje njenih stanovnika…

Imanje njegovih roditelja je poput večine drugih u Bosni – zapušteno, obradjuje se na starinski način, koji je odavno prevazidjen u razvijenim dijelovima Evrope.
Da kojim slucajem ne zna da je rijeć o romanu objavljenom 1986., čija je radnja smještena u 18. stolječu, čitalac bi pomislio da pred sobom ima savremeni roman. Pisac Dervis Sušić kao da je bio vidovit: vjerno opisujući stanje kojem je Bosna stotinama godina bila izložena (ratovi, unutarnja previranja i sukobi, koji su joj oduvijek onemogučavali da prati zapadnoevropski svijet u njegovom razvoju), on je opisao i današnje stanje u Bosni: Sva je Bosna na umoru od boljki iznutra i od posjekotina izvana, veli Sušić. Kako tada, tako i danas.

Brand

Bosanska riječ

Težina 520 g
Dimenzije 21 × 14 cm
Godina

Uvez

ISBN

978-995-826-0742

Broj stranica

337

Autor

Scroll to Top