Mali princ

15,00 KM

Kategorija:

Kada je francuski pisac Antonie de Saint- Exupery dobio ponudu da napiše nešto za djecu, on je već donekle bio poznat pisac. Međutim, njegovo književno djelo je bilo skromno i nije skretalo neku posebnu pažnju čitalačke publike i kritike. Tek kada je napisao alegorijsku priču Mali princ i objavio je 1940, ušao je u književnost za djecu kao nezaobilazni pisac, ušavši tako i u gotovo sve školske programe širom svijeta. Za kratko vrijeme Mali princ je doživio bezbroj izdanja i štampan u stotinama hiljada primjeraka. Smatra se da je Mali princ po broju izdanja gotovo na svim jezicima svijeta, jedina knjiga koja je dostigla izdavački fenomen svetih knjiga Biblije i Kurana. Mali princ je knjiga za djecu, koja je namijenjena i odraslima. I upravo niko ne bi mogao da tvrdi ko ovu knjigu više čita: djeca ili odrasli.

I dok druge knjige vremenom, ili promjenom prilika, gube od svoje popularnosti, Mali Princ, naprotiv, kao da vremenom dobiva nova krila, ne gubeći ništa od svoje

ljepote, aktuelnosti, svježine i univerzalnog značenja. Ta popularnost Malog Princa da se objasniti ponajprije univerzalnošću i bogatstvom vječnih čovjekovih odlika, u kojima ljubav igra jednu od odlučujućih uloga. I kako svako književno djelo u novom vremenu dobija novo osvjetljenje i nove vrijednosti, tako i Mali Princ u ovo naše vrijeme upravo dolazi kao knjiga koja će u našu dušu unijeti nova ozračja ljubavi za druge, jer se ljubav, inače, odnosi na drugoga.

(Prevodilac ovog izdanja, Ante Granić, izvod iz pogovora)

Težina 264 g
Autor

Godina

Uvez

ISBN

3-939407-11-9-X

Broj stranica

96

Scroll to Top