Kulturna inteligencija

Za život u savremenom, globalnom svijetu i multikulturnom okruženju neophodna nam je kulturna inteligencija. Sam pojam koji podrazumeva sposobnost uspješne interakcije u različitin kulturama lako je razumjeti, ali su potrebni vrijeme i napor da se dostigne visok nivo kulturne inteligencije. Polazeći od ovih pretpostavki, David C. Thomas i Kerr Inkson napisali su knjigu koja predstavlja vodič u sticanju ove dragocjene vještine.

25,20 KM

U prvom dijelu knjige izložena je osnovna ideja kulturne inteligencije, njena načela i praksa; objašnjeno je šta su to kulturne razlike i na koji način one oblikuju ponašanje ljudi, a sve u cilju razvijanja naše osjetljivosti za ponašanje oblikovano kulturom i vještina korisnih u kroskulturnim situacijama.

U drugom dijelu autori osnovna načela kulturne inteligencije primjenjuju na nekoliko tipičnih problema u interpersonalnim odnosima unutar multikulturalnog konteksta, kao što su teškoće u komunikaciji, pregovaranju, donošenju odluka… Njihova poruka jeste da je razumjevanje kulture težak, ali ne i neizvodljiv zadatak, kao i to da možemo uspješno da djelujemo u različitim kulturnim okvirima ukoliko naučimo osnovna načela, usvojimo svjestan pristup i pokažemo spremnost da delujemo kao osoba prilagodljiva različitim kulturama.

Brand

Agora

Clio

Težina 555 g
Dimenzije 22 × 16 cm
Autor

,

Uvez

ISBN
Broj stranica

218

Godina

Scroll to Top