Kofer mog oca

12,00 KM

Kategorije: ,
„Dvije godine prije smrti, moj mi je otac dao mali kofer prepun njegovih rukopisa i svesaka.”
Orhan Pamuk je svoj govor prilikom dodjele Nobelove nagrade, decembra 2006. godine, naslovio kao „Kofer mog oca”. Ovaj emotivni govor koji sumira trideset tri godine Pamukovog pisanja i književnog stvaranja imao je snažan međunarodni odjek. Ova knjiga, pored „Kofera mog oca” koji je temeljni tekst o pisanju i življenju, sadrži još tri govora.
„Ideja Evrope” je tekst Pamukovog obraćanja prilikom dodjele nagrade Soning u Kopenhagenu 2012. godine u kome propituje samu kulturnu i političku prirodu evropskog kontinenta i kulture kroz okulaturu evropske percepcije Turske.
„Implicitni autor” je govor koji je Pamuk održao prilikom primanja nagrade Puterbo književne nagrade u aprilu 2006 godine. U ovom značajnom tekstu, Pamuk istražuje psihologiju književnog stvaranja.
U tekstu „U Karsu i Frankfurtu”, koji predstavlja pisanu verziju govora koji je turski pisac održao prilikom primanja Nagrade za mir Ascocijacije njemačkih izdavača 2005. godine, Pamuk govori o sposobnosti pisca da se uživi u tuđu perspektivu, ali istražuje i političke konsekvence talenta.
Svi tekstovi u ovoj knjizi, iako izgovoreni i napisani u različita vremena i za različite povode, ipak funkcionišu kao skladna cjelina, otkrivajući nam novi i uzbudljiv pogled na misao i djelo Orhana Pamuka.
Dimenzije 21 cm
Autor

Godina

Uvez

ISBN

9.79E+12

Broj stranica

88

Scroll to Top