Istorija filma I i II

“Historija filma” Davida A. Cooka sveobuhvatni je vodič kroz filmsku umjetnost od njenih početaka do današnjih dana. Autor obrazlaže sve bitne aspekte filma i filmskog stvaralaštva i ujedno nas upoznaje sa tehnološkim, društvenim i ekonomskim kontekstom u kom je nastala i razvijala se svjetska kinematografija.

U historijski pregled Kuk znalački uklapa detaljnu analizu najznačajnijih filmskih ostvarenja kao što su “Rađanje jedne nacije”, “Oklopnjača Potemkin” i “Građanin Kane”. Pritom, on svoju pažnju posvećuje i filmovima koji su snažno uticali na karijere najpoznatijih reditelja, svrstavajući tu Hičkokovu Hitchcockovu “Vrtoglavicu”, Renoarova “Pravila igre”, Ozuovu “Tokijsku priču” i Parajanovljeve “Sijenke zaboravljenih predaka”.

Djelo donosi obilje podataka o najvažnijim periodima u razvoju filma i čuvenim filmskim školama: vajmarskom filmu, ruskom filmu predsovjetskog perioda, francuskom Novom talasu, novom španskom filmu…; govori o razvoju filmske tehnologije i, naravno, o najpoznatijim filmskim rediteljima: Griffittu, Wellsu, Kurosawi, Bergmanu, Stoneu… Novo izdanje nudi iscrpan pregled promjena koje su se dogodile u savremenoj kinematografiji: od digitalnih inovacija i njihovog uticaja na distribuciju, potrošnju i nezavisnu produkciju filmova, do ispitivanja mogućnosti za formiranje globalnog filmskog pejzaža.

116,40 KM

Nema na zalihi

Težina 2268 g
Dimenzije 24 × 16 cm
Autor

Uvez

ISBN

978-86-7102-580-5

Broj stranica

nn

Godina

Scroll to Top