Industrija sreće

Sreća, u svojim raznolikim formama, više nije samo prijatan dodatak značajnijem poslu zarađivanja novca ili neka izmišljotina novog doba koju plasiraju oni što imaju vremena da sami peku hljeb. Kao pojava koja se može izmjeriti, uočiti, poboljšati, sada je prodrla u tvrđavu globalnog ekonomskog upravljanja. Ako Svjetski ekonomski forum može poslužiti kao smjernica, što je dosad uvijek bio, budućnost uspješnog kapitalizma zavisi od naše sposobnosti da se izborimo sa stresom, očajanjem i bolešću, te da ih zamjenimo opuštanjem, srećom i zdravljem. Sada postoje i tehnike, mjere i tehnologije da to omoguće, uvlačeći se, pritom, u kancelarije, poslovna središta, domaćinstva i ljudsko tijelo.

Sve je više korporacija koje zapošljavaju „direktore za sreću“, a Google ima svog „srećka“, koji zaposlene podsjeća na važnost aktivne pažnje i empatije. Stručni konsultanti za sreću savjetuju poslodavce kako da oraspolože zaposlene, nezaposlene kako da povrate radni elan a, jednom prilikom u Londonu, i one koji su silom istjerani iz svog doma kako da se emotivno okrenu budućnosti.

21,40 KM

Nema na zalihi

Platite sigurno
Dva su bitna razloga iz kojih je nauka o sreći početkom XXI vijeka izbila u prvi plan, i oba su sociološke prirode. Njima se, kao takvima, psiholozi, menadžeri, ekonomisti i neuronaučnici koji tu nauku promovišu nikada direktno ne bave. Prvi se tiče prirode kapitalizma. Drugi strukturni razlog sve većeg interesovanja za sreću donekle još više zabrinjava, a tiče se tehnologije. Naučni pokušaji da se sazna ko šta oseća ili da se time manipuliše donedavno su se uglavnom odvijali u formalno prepoznatljivim ustanovama, poput psiholoških laboratorija, bolnica, radnih mesta, fokus grupa i slično. To više nije slučaj. U julu 2014. godine, Facebook je objavio naučni rad koji je sadržao detaljne podatke o uspješnoj promjeni raspoloženja stotina hiljada korisnika te društvene mreže manipulacijom vijesti koje im se dostavljaju.
Težina 600 g
Dimenzije 24 × 16 cm
Autor

Uvez

ISBN

978-86-7102-563-8

Broj stranica

259

Godina

Brand

Agora

Clio

Scroll to Top