Hodža strah

Uz ime Antona Pavloviča Čehova – između ostalog, po pravilu, gotovo apodiktički neupitno, dakle i akademski unisono – stavlja se atribucija “klasik moderne drame”.

28,00 KM

Kategorije: ,

Sedamdesetih je na jugoslavenskim televizijama više puta reprizirana televizijska serija Tale, snimljena po Sušićevoj prozi, pa je i kod bosanske publike stekla popularnost kakvu sam pisac nikada nije doživio.
Derviš Sušić je, pogotovu u romanima Hodza Strah i Nevakat, napisao i neke od naj-muslimanskijih, ili islamom najprožetijih, stranica bosanske književnosti. Činjenica je da su najljepše prozne stranice inspirirane islamom, u bosanskoj književnosti napisala dvojica partizana i komunista, obojica u svojim počecima pobornici socijalističkoga realizma i teorije odraza, Derviš Sušić i Meša Selimović. Time doista nitko nije bio na gubitku, niti se tako potvrđivala neka društvena istina. Ali pred čitateljima, ipak, stoji neka vrsta moraine obaveze da prihvate cjelinu, a ne samo dio književne i duhovne istine ovih i ovakvih pisaca. To se pogotovo odnosi na Sušica, jer je on, za razliku od Selimovića, znao dobro pisati i kad bi branio i zastupao svoja ideološka uvjerenja.

Brand

Bosanska riječ

Težina 550 g
Dimenzije 21 × 12 cm
Godina

Uvez

ISBN

9789958262210

Broj stranica

370

Scroll to Top