Hitler: Samo svijet je bio dovoljan

49,00 KM

Nema na zalihi

Kategorija:
Platite sigurno

Uži izbor za nagradu Mark Lynton History Prize

Knjiga 2019. godine prema časopisu Daily Telegraph

Hitler: Samo svijet je bio dovoljan temeljita je i radikalno revidirana biografija Adolfa Hitlera. Istaknuti historičar Brendan Simms, otvara novu dimenziju u razumijevanju Hitlerovog pogleda na svijet. U potpunosti objašnjavajući njegova uvjerenja, te dokazujući kako su ideje, kao i uvijek, glavni izvor ubilačkog ponašanja, Simms tvrdi da glavni strateški neprijatelj diktatora, od početka njegove političke karijere dvadesetih godina prošlog stoljeća, nije bio Sovjetski Savez i boljševizam, već globalni kapitalizam i Anglo‑Amerika. Rat protiv Jevreja bio je vođen kako zbog značaja koji je Hitler pridavao borbi protiv navodnih snaga međunarodne plutokratije, tako i zbog njegove želje da se održi domaća kohezija koju je smatrao neophodnom za opstanak na međunarodnoj sceni. Simms, ne samo da donosi potpuno novu sliku Hitlerovog svjetonazora, već pokazuje i zašto je, upravo zbog toga, moralo doći do rata globalnih razmjera

Autoritativan, argumentovan i iscrpan kritički prikaz, Simmsov Hitler neophodno je štivo za svakoga ko želi razumjeti porijeklo i ishode Drugog svjetskog rata.

“U potpunosti provokativna, stimulirajuća biografija… privlači pažnju svojom originalnošću i pronicljivošću.”

Irish Times

“Baca novo svjetlo na diktatora… Oštro, dobro napisano, opsežno istraženo… Vrijedan doprinos.”

Daily Telegraph

Hitler: Samo svijet je bio dovoljan moderna je politička historija u svom najboljem izdanju: temeljita, besprijekorno istražena i beskompromisna, bez zalaženja u histrioničnost.”

Irish Independent

Težina 1272 g
Autor

Godina

Uvez

ISBN

9.79E+12

Broj stranica

842

Brand

Buybook

Scroll to Top