Geopolitika emocija

Da li strah od “drugih” kao dominantna emocija Amerike i Evrope utiče na globaliizaciju ili globalizacija utiče na emocije?

Ovo je prva knjiga koja istražuje dalekosežni uticaj emocija na globalizaciju. Knjiga tvrdi da strah od „drugih“ upravlja Amerikom i Evropom. Zapaža da ih taj strah razdvaja, umjesto da ih spaja, zbog rasprava kako ga prevazići. S druge strane, muslimanska zajednica u dijaspori živi u kulturi ponižavanja zbog historijskih pritužbi, kao i građanskih i religijskih konflikata. Autor primjećuje da se Azija skoncentrisala na stvaranje bolje budućnosti preuzimajući ekonomsku inicijativu sa Zapada.

Da li ove emocije predstavljaju osnovne kulturne tendencije karakteristične za određene regije i narode? Kako će ova različita osjećanja uticati na svijet? Kako će Zapad nadmašiti strah i izbjeći prelaz u militarizam? Kako će muslimani prevazići poniženje? Hoće li Kina i Indija zadržati status zemalja nade? Geopolitika emocija predstavlja nov, provokativan pogled na globalizaciju.

23,40 KM

Nema na zalihi

Težina 555 g
Dimenzije 24 × 17 cm
Autor

Uvez

ISBN

978-86-7102-437-2

Broj stranica

nn

Godina

Scroll to Top