Dževdet i sinovi

25,00 KM

Kategorija:

Dževdet i sinovi je priča o tri generacije jedne bogate istanbulske porodice s Nišantaša – od pada Osmanskog carstva 1908. godine do zbivanja neposredno pred vojni puč 1971. godine.

Gospodin Dževdet je vlasnik malog dućana, u svoje vrijeme prvi i jedini trgovac musliman u Istanbulu, a najveća želja mu je da zasnuje savremenu i modernu porodicu po zapadnim standardima. Želju pokušava ostvariti napustivši svoju porodicu koja gaji tradicionalne manire i potiče iz provincije, a njegova priča i priča njegovih sinova je istovremeno i priča o modernizaciji u Republici Turskoj.

Roman oslikava tradicionalni porodični ambijent, ali i život u novom apartmanu, velike porodice koje se evropeiziraju, ljetovanja, izlaske na Bejoglu, odlazak u kupovinu, nedjeljno poslijepodne u kojem se sluša radio, previranja i kolebanja, oduševljavanje turskim nacionalnim pokretom na jednoj strani, prihvatanje ljevičarskih stavova na drugoj, ali i lažni sjaj nekadašnjih begovskih porodica… Sinovi gospodina Dževdeta su različiti: dok stariji sin Osman želi naslijediti i unaprijediti očev posao i živjeti tipičnim buržujskim životom, mlađi Refik se koleba rastrzan između svog stvarnog života i revolucionarnih ideja kojima se zanosi…

Brand

Buybook

Težina 780 g
Autor

Godina

Uvez

ISBN

9.79E+12

Broj stranica

693

Scroll to Top