Dnevnik galiota

“Dnevnik galiota” je izuzetan duhovni doživljaj, jer je takav dnevnik u kojem je sve lično i ništa nije slučajno književno djelo čija svaka rečenica svjedoči o tome da su i vrtlozi historije i svakodnevnice podjednako pogodne forme doživljavanja transcendencije.

“Dnevnički roman: tako bih najradije definisao ovu knjigu. Dnevnik – jer je sazdan od bilješki koje sam vodio tideset godina; i roman – jer naposljetku svjedoči o jednom pređenom putu. I njegova forma i sadržaj čine vječni temeljni obrazac epike: junak isplovljava, putuje, zatim negdje stiže. Prema klasičnom modelu, naravno, trebalo bi da stigne kući. Za mog junaka, međutim, ovaj pojam, kao i svi ostali, postao je nadasve problematičan.” Imre Kartes

15,50 KM

Nema na zalihi

Kategorija: Oznaka:

Besplatna dostava za Sarajevo na narudžbe veće od 50KM

  • Bez rizika! Povrat novca garantujemo.
  • Brza dostava.
  • Sigurno plaćanje.
Platite sigurno

Opis

U “Dnevniku galiota” zaista nema mnogo mjesta za spoljne, praktične momente života svega onoga što dnevnike pisaca čini pikantnim štivom, uzalud bismo na ovim stranicama tražili intimna saopštenja o savremenicima, prijateljima, kolegamapiscima, intrige iz političke sfere i privatnog života. Ali u ovim bilješkama nema ni ličnih iskaza, iskrenog samorazotkrivanja u romantičnom smislu reči. “Dnevnik galiota” je hronika spoznavanja. Piščeva galija plovi vodama duha, pameti i razuma, empirijski svet svakodnevica se pojavljuje, u najboljem slučaju, u ilustrativnoj funkciji. Dnevnik registruje pustolovine jednog hiperosjetljivog, prefinjenog duha. Putnik na galiji je, istina, vezan lancima za vesla horizont je, međutim, u svakom pravcu otvoren u beskraj. Prvi, površni, utisak koji stiče čitalac kad se s piscem upusti u zajedničku avanturu jeste opojni vazduh ove duhovne prostranosti, tih ogromnih prostora.

Dodatne informacije

Težina410 g
Dimenzije19 × 12 cm
Autor

Uvez

ISBN

978-86-7102-567-6

Broj stranica

272

Godina

Brand

Brand

Clio

Klepsidra

Scroll to Top