Djevojka s pletenicama

18,00 KM

Roman po istinitoj priči o najmlađoj članici nizozemskog pokreta otpora!

Freddie je imala samo četrnaest godina kada je počeo II svjetski rat. Već nekoliko godina njena majka krije Jevreje koji su pobjegli iz Hitlerove Njemačke, a 1941. Freddie se sa starijom sestrom pridružuje pokretu otpora. Djevojke su namamljivale nacističke oficire u šumu, gdje su likvidirani. Kad sestre dobiju vlastite pištolje, Freddie upada u vrtlog straha i hrabrosti, sumnje i ponosa. Uz sve to, suočava se i s frustracijama zaljubljene tinejdžerke.

Voli Petera koji želi da ona odstupi iz pokreta otpora, iako nema pojma šta ona tačno radi. Ali Freddie odbija bespomoćno stajati po strani i preuzima sve veće rizike. Opasnost od izdaje raste. Kome još može vjerovati?

Tada dolazi do šokantnog otkrića…

Djevojka s pletenicama je potresan roman o izdaji i povjerenju, odanosti i ljubavi. Inspiraciju za knjigu Wilma Geldof dobila je intervjuirajući Freddie Oveerstegen iz Harlema, koja je zajedno sa svojom sestrom Truus učestvovala u pokretu otpora. Kasnije se pokretu priključila i Hannie Schaft.

Freddie je preminula 5. septembra 2018. godine, dan prije svog 93. rođendana, ne doživjevši prvo objavljivanje knjige. No, iako je nije vidjela, bila je vrlo zadovoljna ovim priznanjem. Ona je to shvatila.

Težina 440.4 g
Autor

Godina

Uvez

ISBN

978-9958-21-630-5

Broj stranica

307

Scroll to Top