Crvendać

22,00 KM

Availability: Na zalihi

Kategorija:
Platite sigurno
1940-ih: U rovovima kraj Lenjingrada, na Istočnom frontu, jedinica norveških dobrovoljaca priključila se njemačkim snagama. Kako potiču iz raznih društvenih slojeva, oni ne dijele ista uvjerenja i nemaju iste pobude. Najhrabriji od njih, Daniel Gudeson, poginuo je, a njegovo tijelo položeno u masovnu grobnicu da bi bilo spaljeno. Međutim, nakon nekog vremena, u vojnoj bolnici u Beču, pojavljuje se ranjeni vojnik koji tvrdi da je Daniel Gudeson. Između njega i medicinske sestre Helene rađa se ljubav. Kad dobije poziv od Wehrmachta da mora otići na južni dio Istočnog fronta, što znači sigurnu smrt, njih dvoje planiraju bijeg.
1999: Jedan starac izlazi na ulice Osla nakon što je od liječnika saznao da mu se bliži kraj. Prisjeća se rata. Zna da mora završiti još jedan zadatak prije smrti. Detektiv Harry Hole slučajno je ubio agenta američke tajne službe za vrijeme posjete predsjednika Clintona Norveškoj. Incident je zataškan, a Harry premješten u POT, jedinicu tajne službe i unaprijeđen u čin inspektora. Na novom poslu ubrzo otkriva da je u zemlju prokrijumčarena rijetka puška kakvom se često služe atentatori; krijumčarenje oružja možda je povezano s gnijezdom starih i novih nacista. Kada bivši vojnik, koji je ratovao na Istočnom frontu, bude pronađen mrtav, Harry počinje sumnjati da su ova dva događaja povezana i postupno otkriva tragove ne samo u sadašnjem vremenu, nego i u prošlosti i – najstrašnije od svega – u bliskoj budućnosti.
2000: Dok se snijeg polako otapa na ulicama Osla, na scenu stupa ubica s posebnim zadatkom, spreman da izvrši što je naumio.
Težina 618 g
Autor

Godina

Uvez

ISBN

9.79E+12

Broj stranica

474

Brand

Buybook

Crvendać
22,00 KM

Availability: Na zalihi

Scroll to Top