Crna duša

27,00 KM

Kategorija:

Crna duša je “pismen” roman, i to u okviru one vrste književnosti kakve je kod nas uvijek bilo malo. Niti u njemu ima amaterizma, uobičajenog u proizvodima “ratne” književnosti, niti je njegov autor književno neobrazovan – samo je sav usmjeren na akciju, poput autora nekih američkih filmova i romana. Na početku vrlo ubjedljivo podsjeća na američke ratne filmove u kojima udarna grupa izvršava neki poseban zadatak, ali u tim filmovima, taj zadatak, ta akcija najčešće ostaje do kraja glavna tema, što sa našim romanom nije slučaj.

Njegova je tema epska kako i  odgovara romanu, prati junaka kroz znatan dio njegovog života, ali uvijek je ostvarena kroz dramatična zbivanja, kroz radnju. Pri tome je ta “šira”radnja podjednaki vješto vođena kao i ona “uža” na početku. od ubistva Amre i  djeteta do osvete u američkom restoranu, ona ima pravilan i jasan tok, bez obzira na sve digresije, na promjenu mjesta i situacije, pa čak i umetnute komentare i opise aktuelnih zbivanja na svjetskoj sceni, a koji se odnose na Bosnu i Hercegovinu.

Ljubavna priča u Americi također je odlično ukomponavana u tu cjelinu, ona daje veću snagu “završnom” udarcu – piščevom i njegovog junaka Hamze. U tu ljubavnu priču odlično se uklapa priča o majci Amerikanki, Azri, a sve se završava – crno.

Tvrtko Kulenović

Brand

Connectum

Težina 450 g
Dimenzije 14 × 21.3 cm
Autor

Godina

Uvez

ISBN

9789953291982

Broj stranica

332

Scroll to Top