Božić Herkulea Poaroa

14,50 KM

Kategorije: ,

Kad bi se među svim fiktivnim detektivima svjetske književnosti provelo nadmetanje u brzini i sposobnosti njihovih malih sivih stanica, briljantnomu Belgijcu Herculeu Poirotu, junaku tridesetak krimića Agathe Christie, pripalo bi zacijelo jedno od prvih mjesta.

Kako on inteligentno (raz)rješava još jedno zagonetno umorstvo, doznat će svi čitatelji krimića Božić Herculea Poirota.

Jedan od najpoznatijih romana kraljice krimića vodi nas u raskošan dvorac staroga engleskog milijunaša i tiranina vlastite obitelji Simona Leeja, koji je svoje potomke razasute svijetom prizvao u svoj dom na blagdansko okupljanje uoči Božića.

No bogataška obitelj Lee nije obična obitelj koja bi u atmosferi dobre volje proslavljala veliki blagdan. Umjesto radosti i dobrohotnosti, kućom se vuče tjeskoba, sumnja, ljubomora, zavist… Niz završava umorstvom, a to je trenutak u kojem na scenu stupa Poirot… Sredovječni, oniski umirovljeni policijski istražitelj iz Belgije koji za Prvoga svjetskog rata kao privatni detektiv stiže u Englesku, skockan, ufitiljenih brčića, oštrouman koliko i svjestan svoje pameti, pompozan i samouvjeren, Hercule Poirot pojavio se u već u prvom autoričinu romanu Zagonetni događaj u Stylesu objavljenom 1920. g.

Dosadio joj je, nakon što se njegovom sposobnošću zaključivanja (o)koristila u tridesetak krimića, tek 1975. Te je godine objavila roman Zastor u kojem samoljubivi pametnjaković slučaj rješava iz invalidskih kolica, a na kraju romana umire. Činjenicu da se zastor spustio nad jednim od najpopularnijih književnih likova svih vremena, ugledni američki New York Times popratio je potezom koji nikad dotad a ni poslije toga nije povukao: izmišljenoj je ličnosti objavio osmrtnicu s fotografijom na naslovnici!

U knjigama Agathe Christie Poirot, međutim, i danas živi jednako intenzivno kao i kad je napisan. Milijuni čitatelja diljem svijeta (njegova majka najprevođeniji je pisac engleskoga govornog područja!), još i te kako uživaju u vratolomijama njegova uma i izljevima samohvalisava karaktera.

Težina 276 g
Autor

Godina

Uvez

ISBN

978-86-7470-598-8

Scroll to Top