Arapski jezik i književnost. Klasična i moderna

Dr. Jusuf Ramić, prof. emeritus rođen je u Šeheru, na lijevoj obali rijeke Spreče u njenom gornjem toku. Tu je odrastao i završio osnovno obrazovanje. Željan nauke napušta rodno mjesto i odlazi u Sarajevo, prvo odredište njegovog putovanja. U Sarajevu upisuje srednju, osmorazrednu, Gazi Husrev-begovu medresu. Nakon položenog ispita zrelosti, kreće u Ljubljanu i upisuje Pravni fakultet. Tu je drugo odredište njegovog obrazovanja. Poslije položenih ispita iz prve godine na Pravnom fakultetu u Ljubljani prešao je na Pravni fakultet u Beogradu i tu završio prvi stepen prava. Begrad je bio treće odredište njegovog putovanja kroz vrijeme i prostor.
Nakon odsluženog vojnog roka od dvije godine u Požarevcu konačno je dobio pasoš i otputovao u Kairo gdje nastavlja školovanje na prestižnom Univerzitetu Al-Azhar. Kairo je bio četvrto odredište njegovog putovanja. Na univerzitetu Al-Azhar u podnožju brda Muqattama proveo je dvanaest godina. Diplomirao na fakultetu arapskog jezika, magistrirao i doktorirao iz oblasti arapskog jezika i arapske književnosti. Vraća se tamo odakle je i počeo svoje putovanje u grad na Miljacki ispod Trebevića.
U Sarajevu je počeo raditi u Gazi Husrev-begovoj medresi, a onda je, nakon otvaranja Islamskog teološkog fakulteta 1977. god., prešao da radi na ovom Fakultetu, prvo kao docent, a onda kao vanredni i redovni profesor, te profesor emeritus. Njegove uspomene su najvišše vezane za Sarajevo i Kairo, prvo i četvrto odredište njegovog putovanja.

23,40 KM

Težina 600 g
Dimenzije 14 × 1 cm
Autor

ISBN

9.79E+12

Broj stranica

nn

Arapski jezik i književnost. Klasična i moderna
23,40 KM
Scroll to Top