Alija Izetbegović 1925 – 2003

Jacques Chirac, predsjednik Republike Francuske: Francuska zna za izuzetnu hrabrost koju je Alija Izetbegović pokazao u najmračnijim danima opsade Sarajeva. Francuska zna za njegovu ulogu i političku hrabrost koju je dokazivao doprinoseći nacionalnom pomirenju potpisivanjem Dejtonskog sporazuma u Parizu, kojim je okončan rat u decembru 1995. godine.

Muhamed Mahathir, premijer Malezije: Predsjednik Izetbegović je bio veliki vladar Bosne i Hercegovine, koji je cijeli svoj život posvetio dobrobiti svog naroda, kao i njegovom napretku i prosperitetu.

Rishard Holbrooke: Mislim da ova zemlja danas ne bi postojala da nije bilo Izetbegovića. Svi ljudi prave greške, pa i on, ali ponavljam da nije bilo njega, ne bi bilo Bosne i Hercegovine. To je i Milošević kazao u Dejtonu. On je rekao da je Izetbegović pobijedio. Nakon višednevnih teških pregovora, Milošević je pristao da se Sarajevo preda Federaciji. Kazao je da je Izetbegović zaslužio Sarajevo, jer ga nikad nije napuštao. Krajišnik i Buha su pobješnjeli na to. Da je Izetbegović napustio Sarajevo, Bosna i Hercegovina ne bi opstala.

Veoma iscrpna monografija koja prati život Alije Izetbegovića od njegovog rođenja 1925, politička suđenja, zatvorski život, kandidaturu za predsjednika, njegovu borbu za mir u Bosni i Hercegovini i njegovu smrt u Sarajevu 2003. godine.

129,00 KM

Težina 600 g
Dimenzije 14 × 21 cm
Autor

,

Godina

Uvez

ISBN

978-9958-590-52-8

Broj stranica

185

Alija Izetbegović 1925 – 2003
129,00 KM
Scroll to Top